Raportul Comisiei Europene privind Romania critica lipsa rezultatelor in lupta anticoruptie, functionarea Agentiei Nationale de Integritate, dar si Parlamentul, care a blocat mai multe dosare in care sunt invinuiti fosti si actuali ministri. Bruxelles-ul este nemultumit ca in ultimii patru ani nu a fost trimis in judecata nici un inalt demnitar.
Prin comparatie cu raportul referitor la Romania, documentul privind Bulgaria este nu doar mult mai critic, ci aplica si sanctiuni.
Mesajul transmis Sofiei este un avertisment si pentru autoritatile de la Bucuresti. Daca Romania nu rezolva deficientele din justitie si nu deblocheaza dosarele de mare coruptie, ar putea fi la randul sau sanctionata cu reducerea fondurilor comunitare.
Pentru prima oara intr-un raport al Comisiei Europene despre progresele realizate de Romania si Bulgaria, cele doua tari nu mai sunt tratate in mod identic. Daca pana acum ambelor tari li se atragea atentia, in termeni masurati, ca nu au realizat suficiente progrese in aplicarea reformelor din justitie si in combaterea criminalitatii organizate, in rapoartele ce vor fi facute publice miercuri, 23 iulie, cele doua tari vor fi tratate in mod cu totul diferit. In cazul Bulgariei, rabdarea membrilor vechi ai Uniunii Europene, in special a celor care contribuie cel mai mult la bugetul comun, pare sa fi ajuns la limita. Asa se face ca raportul despre Bulgaria va fi insotit de un document suplimentar, care expune modul total nesatisfacator in care Bulgaria a folosit fondurile de preaderare. Tot acolo se avertizeaza ca Sofia ar putea pierde si o parte a fondurilor viitoare, dupa cum risca sa isi vada intarziata intrarea in zona Schengen, precum si trecerea la euro. Redactarea rapoartelor, in special a celui suplimentar despre felul in care Bulgaria foloseste fondurile UE, a avut loc pe un fond tensionat si intr-un secret abs