Conductele stăpânesc plajele litoralului românesc. Unele se "odihnesc" la soare, altele se "răcoresc" în mare O adevărată reţea de conducte acoperă plajele staţiunilor de pe
Conductele stăpânesc plajele litoralului românesc. Unele se "odihnesc" la soare, altele se "răcoresc" în mare
O adevărată reţea de conducte acoperă plajele staţiunilor de pe litoral. Unele sunt funcţionale, altele dezafectate, dar mai toate sunt nerevendicate.
Turiştii care vin pe litoral au surpriza de a întâlni, pe plajă, fel de fel de ţevi, care mai de care mai ruginite. Unele deversează la flux continuu, altele deversează periodic, iar altele au rolul de a egaliza nivelul apelor din lacuri şi bălţi.
Indiferent de utilitate, ele sunt expuse ca nişte piese de muzeu dintr-o epocă de tristă amintire.
Autorităţile constănţene îşi pasează responsabilitatea administrării ţevilor sau susţin că acestea ar deversa la mile distanţă în largul mării, când, de fapt, unele o fac pe plajă, iar altele - la doar câţiva metri în mare.
Labirintul ţevilor
Exemplul cel mai concludent se află la gurile de deversare ale Staţiei de Epurare Eforie Sud. Dovezile oferite de "Adevărul" au determinat autorităţile să reamenajeze plaja cu buldozerul şi să înceapă să înlocuiască ţevile degradate, din care apa reziduală se scurgea în şiroaie, pe un versant, către mare. Tot în Eforie Sud se mai regăsesc "ţevi de egalizare" montate în grabă, care, pur şi simplu, blochează o şosea.
Între Saturn şi Venus se regăsesc "ţevi de egalizare" între mare şi lacul din spate. Astfel de ţevi există şi între alte lacuri, bălţi şi mare, iar calitatea apelor din ele nu este, întotdeauna, optimă.
De asemenea, pe malurile lacurilor şi bălţilor se află diverse construcţii care nu întotdeauna sunt racordate la sistemul de canalizare, dar şi o groapă de gunoi, cum este cea de la Tuzla-Te