Ucraina, de acord doar să permită României deschiderea unui institut cultural
În pofida problemelor bilaterale, Bucureştiul sprijină în continuare Ucraina pentru a adera la UE şi NATO
Deschiderea unui institut cultural român la Kiev şi o filială a acestuia la Cernăuţi – acestea ar fi victoriile diplomatice obţinute de ministrul român de Externe în vizita oficială de la Kiev. În plus, omologul ucrainean al lui Lazăr Comănescu, Volodimir Ogrâzko a promis şi că va lua în considerare cerinţa României, de deschidere a unui consulat general la Ujgorod şi a unui oficiu consular la Solotovino (în apropiere de graniţa cu România). Problemele bilaterale importante au rămas însă în suspensie pentru moment. Conform „modelului” diplomatic aplicat şi până acum, oficialul ucrainean a susţinut că ţara sa nu a încălcat nicio convenţie şi niciun standard internaţional – nici în privinţa respectării drepturilor minorităţilor româneşti, nici în privinţa canalului Bâstroe.
Însă problemele românilor din Ucraina nu sunt deloc puţine: în marea lor majoritatea nu au încă posibilitatea să-şi declare apartenenţa etnică şi nici pe cea de a învăţa în limba maternă. Şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, a explicat, ieri, la Kiev, că a abordat această problemă cu partea ucraineană. În schimb, omologul său ucrainean a tratat aceste probleme drept „speculaţii”.
Ministrul român de Externe a atras atenţia părţii ucrainene că respectarea minorităţilor naţionale reprezintă un criteriu important dacă Ucraina doreşte să continue procesul de aderare la UE. România continuă să sprijine aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei, iar faptul că părţii ucrainene i s-a tot repetat că România este o ţara membră a „clubului” în care doreşte să acceadă şi Kievul, a mai înmuiat poziţia ţării vecine, consideră şeful diplomaţiei române.
”Sunt convins că şi colegi