» Nu sunt doua prietene ci, mai degraba, doua surori despre care, nu demult, toata lumea avea impresia ca sunt putred de bogate.
Fannie, prima nascuta, are vreo 70 de ani dar, cu incapatanare, inca se tine batoasa: patru decenii a fost copilul preferat. S-a nascut in America sfarsitului anilor ’30, intr-o economie care abia se refacea dupa marea criza si isi punea mari sperante in relansarea prin "Noului Contract", (New Deal) al, presedintelui F.D. Roosvelt.
Freddie e cu vreo 30 de ani mai tanara dar a crescut repede si fara complexe fata de mai varstnica surata. Ambele au un tata puternic – unii ar spune cel mai puternic de pe planeta – care, la nastere, le-a pus bani multi in scaldatoare si le-a harazit sa fie negustorese de ipoteci. Le-au trecut prin conturi sume uriase si inca isi mai pot scrie averea de acum cu multe, multe zerouri. De vreun an incoace insa le merge tot mai rau. Dupa decenii de negustorie profitabila pe propriile picioare, Freddie si Fannie au din nou nevoie de sprijin de la taticul lor.
Fannie Mae si Freddie Mac s-au nascut din dorinta guvernului de transforma in realitate visul american: casa cu peluza ori apartamentul la oras, pe care sa ti le poti permite cu bani imprumutati si rate rezonabile. Pamant era, constructorii abia asteptau sa se apuce de treaba, dar cineva trebuia sa imprumute banii pentru ipoteci. Cele doua au fost concepute, la trei decenii distanta una de alta, sub forma unor agentii guvernamentale, finantate de guvern si aprobate prin lege de Congres, care le-a stabilit drept misiune intermedierea si intensificarea fluxurilor de bani catre piata imobiliara si, mai departe, catre americanii cu venituri medii si chiar scazute.
Asa a aparut, in 1938, Federal National Mortgage Association – FNMA (Asociatia Nationala de Ipoteci Federale). 32 de ani mai tarziu a fost infiintata o a