Scrisori incendiare, care scot la lumină amănunte despre relaţia unei poete cu celebra scriitoare, au fost vândute la Londra pentru 25.000 de lire.
1 /.
Corespondenţa inedită a poetesei şi romancierei Vita Sackville- West, celebră pentru povestea îndelungată de dragoste lesbiană cu marea scriitoare Virginia Woolf, a ieşit de curând la lumină.
Paginile scrisorilor, nepublicate până în prezent, conţin savuroase portrete „din condei“ - amuzante, pline de dezvă luiri senzaţionale şi spuse „pe şleau“, neruşinat - ale figurilor principale din aşa-numitul Grup Bloomsbury, ce cuprinde „starurile“ literare britanice esen- ţiale ale anilor ’20 şi ’30 (Virginia Woolf şi sora sa, Vanessa Bell, J.M. Keynes, E.M. Forster, Lytton Strachey, Leonard Woolf, soţul Virginiei Woolf ş.a.).
Scrisorile, adresate unei tinere scriitoare aspirante, romanciera Margaret Howard, au fost vândute la licitaţie de celebra casă Sotheby’s, în cursul zilei de joi, la Londra, şi au fost achiziţionate cu suma de 25.000 de lire sterline.
Sentimente faţă de o „vagaboandă“
Textele inedite dezvăluie profunzimea sentimentelor Vitei Sackville-West pentru Virginia Woolf, cu care a avut o relaţie lesbiană de lungă durată, şi felul amuzant în care aristocrata îi privea pe restul grupului de prieteni intelectuali ai acesteia.
Vita Sackville-West, care a fost modelul pentru eroina androgin, călătoare prin mai multe epoci istorice, Orlando, din capodopera omonimă a scriitoarei, a început să-i scrie tinerei Howard, pe care o numea „draga mea scriitoare vagaboandă“, în 1941, anul sinuciderii Virginiei Woolf. Scrisorile arată clar că era profund mişcată de aprecierea pe care tânăra sa corespondentă o purta pentru marele talent al iubitei sale moarte. „Mă faci să mă doară inima pentru Virginia câteodată, atunci când îi recunoşti necondiţio