Vine circul ! Vestea ca apare un cort la marginea orasului si ca animale salbatice pot fi vazute de aproape, in custi, facea sa se transforme in vacanta chiar si o zi de la jumatatea trimestrului scolar.
Fascinatia arenei colorate, a muzicii triumfatoare si a elefantilor atat de mari si atat de blanzi aducea fericirea nu doar pentru un copil, ci smulgea macar un zambet spectatorilor de orice varsta.
Circul este una dintre cele mai vechi forme de divertisment, asociat mai ales divertismentului in familie. Lumea circului este un spatiu in care copilul isi vede eroii din cartile de povesti, de biologie, personajele de fabula si de film.
De la circul antic din Pompei pana la contemporanul Cirque du Soleil, circul a fost si ramane un spectacol in care imaginatia si curajul sunt incercate secunda de secunda.
Romanii adunati in tribunele circului ii aclamau pe sclavii care se luptau cu animalele salbatice pentru a-si capata libertatea, urmareau acrobatii pe elefanti si ii incurajau pe atletii care conduceau carele in jurul arenei.
Cateva etape din istoria circului
In Roma antica, circul era singurul spectacol public in care barbatii si femeile nu stateau separat.
Cuvantul circus, in latina, provine din grecescul kirkos, care inseamna "cerc, inel".
Primul circ din Roma a fost Circus Maximus, iar cele mai importante care i-au urmat au fost Circus Flaminius, Circus Neronis si Circus Maxentius.
La inceputul Evului Mediu, spectacolele de circ au fost mai ales itinerante, dresorii de animale si acrobatii calatorind prin toata Europa si tinand reprezentantii la targuri.
Conceptul de circ asa cum este cunoscut in prezent, arena circulara in jurul careia sunt dispuse randuri de scaune, spatiu unde au loc reprezentatii de acrobatie si de dresura pare sa existe de la