Medicii endocrinologi susţin că prescriu de două ori mai multe diete pentru slăbit decât anul trecut pentru micuţii supraponderali. Sursa: NorthFotoSursa: Arhivă EVZ
1 /.
Medicii endocrinologi care se ocupă de copii spun că prescriu de două ori mai multe diete pentru slăbit decât anul trecut, întrucât numărul copiilor supraponderali este în creştere. La rândul lor, psihologii avertizează că tulburările alimentare, cum sunt anorexia ori bulimia, se întâlnesc inclusiv la micuţii de 10-12 ani.
Specialiştii vă sfătuiesc să supravegheaţi atent comportamentul alimentar al copiilor, pentru că acesta spune multe despre starea lor psihică. În plus, dacă veţi fi atenţi la felul în care se hrănesc, înseamnă că îi feriţi, pe viitor, de boli cronice, cum sunt cancerul şi diabetul. Medicii preconizează că aproximativ 10% dintre copii au probleme cu greutatea.
Trei hamburgeri pe zi, prea mult la 12 ani
Dintre copiii care ajung la nutrţionist pentru a li se prescrie o dietă, mulţi au şi câte 10-15 kilograme în plus, au observat specialiştii. Cauzele cele mai frecvente sunt dieta care abundă în alimente de tip fast-food şi lipsa mişcării zilnice şi mai puţin problemele de natură endocrină.
„Sunt copii care se hrănesc cu câte doi-trei hamburgeri pe zi, ceea ce înseamnă dintr-un foc aproximativ 1.500 de calorii. Dacă mai punem la socoteală şi cartofii prăjiţi, ajungem la aproape 2.000 de calorii. În mod normal, un copil are nevoie de 800 de calorii zilnic“, atrage atenţia medicul endocrinolog Luiza Vitan, de la Ambulatoriul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu“.
Medicii au observat că cele mai multe probleme de greutate apar la copiii preşcolari. „Obezitatea debutează de la vârste precoce. La vârsta mai mare (după 7 ani) încep să aibă activitatea fizică mai intensă şi se observă o scădere a surplusu