Dieta pentru întărirea sistemului osos Sănătatea sistemului osos este esenţială pentru întregul nostru organism. În mod cert,o dietă sănătoasă, în care să predomine fructele şi
Dieta pentru întărirea sistemului osos
Sănătatea sistemului osos este esenţială pentru întregul nostru organism. În mod cert,o dietă sănătoasă, în care să predomine fructele şi legumele adecvate, urmată de exerciţii fizice, contribuie la întărirea oaselor. Calciul, magneziul şi vitaminele C, D şi K sunt elemente vitale pentru menţinerea sănătăţii oaselor. Aportul de calciu, în copilărie şi adolescenţă, este foarte important.
De la douăzeci la treizeci de ani, în organism are loc o consolidare osoasă. Iar după patruzeci de ani se poate spune că, masa osoasă începe să se reducă. Dar acest proces de degradare variază în funcţie de sex şi de tipul de os.
Nutriţioniştii europeni apreciază că la bărbaţi, osul spongios pierde circa 27 la sută din masă, între treizeci şi optzeci de ani, după o descreştere periodică. În schimb, la femei, pierderea masei osoase este accelerată, după vârsta critică (dacă nu este tratată cu hormoni).
Aşa se explică faptul că, la optzeci de ani, femeia pierde 40 la sută din masa spongioasă a oaselor sale. După cum arată diferite studii, raţia zilnică de calciu ar fi de 1.500 mg/zi, la vârstnici şi, în special, la femei care sunt mai expuse la osteoporoză. Dar acest aport nu este atins de persoanele vizate.
Mai mult, de la caz la caz, medicii apreciază că această doză trebuie mărită. Magneziul este considerat un mineral care contribuie la densitatea oaselor. La această concluzie au ajuns specialiştii care au analizat dieta persoanelor care preferă alimente bogate în magneziu.
Dar medicul de familie trebuie să decidă asupra dozei de magneziu pentru a se evita complicaţiile renale. Vitamina D este indispensabilă pentru absorbţia