Studenţii de nota 10 de la facultăţile din ţară intenţionează să-şi continue studiile la universităţi din Occident. Dacă ar avea condiţii, s-ar întoarce acasă. Astăzi se termină înscrierile la cele mai multe facultăţi din România. Ce vor face viitorii absolvenţi peste doar câţiva ani? Şefii de promoţie din acest an par gata să aleagă străinătatea. Motivaţiile lor, perspectivele şi aspiraţiile strâng poveştile ce conturează în tăcere chiar destinul ţării. În tentativa de a înţelege parcursul excepţional al unor indivizi, dar şi şansele unei ţări de a se salva prin propriile vârfuri, i-am provocat la dialog pe câţiva absolvenţi de top.
Ei ar putea schimba România. Dacă nu pleacă. Definitiv.
„Plec la Bruxelles, poate mă voi întoarce“
Andra Milcu a terminat prima la Biologie la Universitatea din Bucureşti. Când ne-a răspuns la telefon era la Costeşti, Vâlcea, unde organizează cea de-a treia ediţie a Eurenssa, un program pentru studenţii pasionaţi de ecologie. Primele două ediţii s-au desfăşurat în Letonia şi Germania, iar la ediţia din acest an participă 20 de străini.
„Explicaţia cea mai simplă pentru performanţa mea este faptul că mă deranjează să iau note mici. Întotdeauna mi-a plăcut să fiu prima, iar asta s-a completat de minune cu interesul meu pentru ecologie. Practic, din clasa a VII-a am citit şi m-am documentat în domeniul ăsta, aşa că mi-a fost destul de uşor în facultate să susţin ritmul. Trebuie să recunosc că, în primul an de facultate, majoritatea colegilor m-au privit ca pe o tocilară, ca pe o arogantă cu nasul pe sus, prea sigură pe ea. În anul doi însă am făcut şi eu unele prostii, şi asta m-a integrat rapid“, ne-a mărturisit Andra, chicotind.„Oricum, consider că oricine ar trebui să-şi diversifice interesele, să nu se ţină doar de şcoală. Avantaje materiale nu prea am avut de pe urma notelor mari, doar o