Primul copil care a fost conceput prin fertilizare in vitro este acum un om în toată firea. Louise Brown împlineşte în curînd 30 de ani şi are la rîndul ei un copil.
Primul copil care a fost conceput prin fertilizare in vitro este acum un om în toată firea. Louise Brown împlineşte în curînd 30 de ani şi are la rîndul ei un copil.
Naşterea lui Louise Brown a fost una dintre cele mai mari realizări medicale ale secolului al XX-lea. De aceea, deşi Louise s-a născut la data de 25 iulie, ea şi-a sărbătorit deja ziua împreună cu familia şi cu echipa care a făcut posibilă aducerea ei pe lume. La această petrecere, care a avut loc la Clinica Bourn Hall din Cambridgeshire, au mai participat 30 de copii care s-au născut în ultimii 30 de ani datorită tehnicii de fertilizare in vitro (FIV), dar şi băieţelul lui Louise, de 1 an şi jumătate, Cameron, care a fost conceput natural.
Cei care au pus la punct fertilizarea in vitro şi care au făcut posibilă venirea pe lume a lui Louise au fost medicii britanici Patrick Steptoe şi profesorul Robert Edwards. Din păcate, Patrick Steptoe a murit în 1988, însă prof. Edwards a participat la aniversarea lui Louise.
RUTINĂ. După naşterea lui Louise Brown, FIV a devenit o procedură de rutină, iar în Marea Britanie, ţara de unde a pornit totul, se realizează anual aproximativ 30.000 de astfel de intervenţii. Cît priveşte rata de succes a FIV, în Marea Britanie, din cele 30.000 de fertilizări se nasc anual 11.000 de copii. În România, primul bebeluş conceput în eprubetă a venit pe lume în 1995, la Maternitatea Bega din Timişoara. Cel care a realizat pentru prima oară fertilizarea in vitro în ţara noastră este prof. dr Ioan Munteanu.
Concepţie
Prima etapă a fertilizării in vitro este prelevarea spermatozoizilor de la tată şi a ovulului de la mamă. În laborator se realizează unirea celor do