Cifrele recente arată că şoferii începători din România sunt un real pericol pe şosele. Mulţi dintre aceştia sunt tineri. Psihologii au întocmit un portret al tinerilor şoferi şi dau
Cifrele recente arată că şoferii începători din România sunt un real pericol pe şosele. Mulţi dintre aceştia sunt tineri. Psihologii au întocmit un portret al tinerilor şoferi şi dau câteva sfaturi adulţilor, pentru ca şcoala maturităţii la volan să poată fi promovată cu brio.
Ultimele statistici arată că în România, anul trecut, şoferii începători au provocat nu mai puţin de 499 de accidente grave în care şi-au pierdut viaţa 189 de persoane. Anul acesta, şoferii începători au comis deja 425 de accidente în care au murit 137 de oameni.
În mare parte, şoferii începători sunt tineri adolescenţi care abia aşteaptă să împlinească vârsta majoratului pentru a se putea urca la volanul unor maşini mai mult sau mai puţin luxoase, mai mult sau mai puţin puternice.
De ce este atât de important pentru un adolescent să obţină un permis de conducere? Deoarece, explică psihologii, de cele mai multe ori, permisiunea legală de a conduce o maşină nu este percepută de tineri ca o facilitate de transport sau ca o responsabilitate în plus, ci este pentru mulţi în primul rând o nouă metodă de distracţie.
În plus, carnetul de conducere este o poartă către integrarea socială şi profesională. De multe ori chiar, permisul de conducere poate fi mai important pentru tineri şi decât bacalaureatul. Însă, spre deosebire de adevăratul examen de maturitate, examenul de şofer oferă mult mai multe satisfacţii.
"Pentru că în prezent etapele de trecere de la vârsta adolescenţei la cea adultă s-au desincronizat sau au dispărut în întregime - mariaj, serviciul militar obligatoriu, încadrarea în muncă etc. - obţinerea unui permis de conducere a rămas un ritual important pentru a marca a