Spaghete cu foi de vita si mozzarela
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 35 g foi de vita de la borcan, 5 linguri de zeama (in care au fost conservate), 40g ardei iuti murati, 300 g mozzarela, 200 g spaghete, sare, 50-60 g masline negre fara samburi, 1/2 legatura busuioc verde, 1 lingurita piper amestecat (negru, alb, rosu), macinat mai mare.
Mod de preparare: * Se curata usturoiul, se toaca marunt si se rumeneste in uleiul incins. Ardeiul iute se taie rondele, foile de vita se taie fasii, se amesteca ambele cu usturoiul, se lasa sa se dunstuiasca putin si se sting cu zeama in care au fost conservate foile. * Se rupe mozzarela in bucati potrivite. * Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare, se scurg si se amesteca fierbinti cu foile de vita, ardeiul iute, usturoiul, maslinele, busuiocul tocat si mozzarela. * Se condimenteaza cu piper si se servesc imediat.
Salata de macaroane cu bucatele de telemea
Ingrediente (pentru 4 portii): 200 g macaroane (sau taietei), sare, o lingura ulei, 3-4 linguri otet alb, 1 lingurita mustar potrivit de iute, piper proaspat macinat, 60 ml ulei de masline, 1/2 legatura codite de ceapa verde, 1/2 legatura cimbru verde, 100 g salata verde, 120 g branza telemea.
Mod de preparare: * Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si cu ulei, se scurg, se clatesc cu apa rece si se lasa sa se scurga bine. * Se amesteca otetul, mustarul, sarea si piperul si se adauga uleiul - putin cate putin - batand puternic sosul cu furculita. * Se taie coditele de ceapa rondele subtiri, cimbrul se toaca marunt si se incorporeaza verdeata in sosul vinegreta. Se toarna sosul peste macaroane, se amesteca bine si se lasa sa se patrunda circa 30 de minute. * Se spala salata verde, se zvanta, se rupe bucati si se incorporeaza in salata de macaroane, iar deasupra se presar