Intr-o scrisoare deschisa adresata directorului Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici si publicata joi in Frankfurter Rundschau sub titlul „Turnatori la Academia de Vara”, scriitoarea Herta Müller protesteaza impotriva invitarii de catre ICR la Berlin, a conferentilor Andrei Corbea Hoisie si Sorin Antohi.
„E un scandal ca Romania se prezinta in Germania cu aceste doua persoane, care in timpul dictaturii au colaborat cu Securitatea“ spune Herta Müller. I se alatura in protest fostul ei sot, scriitorul Richard Wagner, in Tagesspiegel din 17 iulie. Interventia celor doi este preluata imediat in mass-media culturala germana.
Democratia neputincioasa
Sub titlul „Vom Spitzel lernen“ (Invatand de la turnator), Wagner relateaza povestea celor doi presupusi colaboratori ai Securitatii care au facut cariera in Romania postcomunista, istoricul Sorin Antohi si germanistul Prof. Dr. Andrei Corbea-Hoisie, fost ambasador al Romaniei la Viena, laureat al premiului Herder in 1998 si al Premiului Grimm al Oficiului German de Schimburi Academice (DAAD), dotat cu 10.000 DM si 1 luna de cercetare la institutele superioare germane, in anul 2000. Acest premiu este acordat anual de presedintele DAAD „unui savant dintr-o tara sud-europeana, care ca germanist s-a preocupat in mod deosebit de Germania, in cercetarile si activitatea sa pedagogica“.
In cadrul unor „cariere academice si cetatenesti exemplare“ Antohi ar fi predat in timpul din urma la Universitatea Central-Europeana de la Budapesta, fondata de George Soros, fiind ales si in consiliul director al fundatiei, spune Richard Wagner, scriitor german nascut in Banatul romanesc (1951) si care traieste din 1987 la Berlin.
In toamna lui 2006, in urma dezvaluirilor din presa referitoare la trecutul sau de colaborator, Antohi si-ar fi facut publica povestea colaborarii