Dr. ANA COSTEA, Bucuresti, "Energy Plus", tel. 021/316.43.92, 0748/88.00.59
ADHD (deficit de atentie/ tulburare hiperkinetica) este o tulburare comportamentala manifestata printr-o excesiva activitate fizica si imposibilitatea copiilor de a se concentra asupra unei indeletniciri anume. Este o problema medicala ce debuteaza in copilarie, si daca nu este descoperita la timp si tratata corespunzator, se poate extinde afectand si viata adultului. Desi cauza exacta a ADHD ramane necunoscuta, cercetarile s-au intensificat in ultimul deceniu, considerandu-se ca ADHD este, cel mai probabil, multifactorial: istoric familial, ereditate, factori de mediu, factori alimentari, anomalii in structura si functionarea creierului, in sensul diminuarii nivelului neurotransmitatorilor, deficit de mielina.
Simptomele inatentie sunt: copiii ignora detaliile, gresesc din neglijenta, isi mentin cu greu concentrarea la lucru sau la joaca, par sa nu asculte atunci cand cineva li se adreseaza direct, nu respecta instructiunile, nu termina ceea ce au inceput, au dificultati in a-si organiza sarcinile si activitatile, evita activitatile care necesita efort intelectual sustinut, pierd lucrurile de care au nevoie, sunt distrasi de zgomote exterioare, uituci in activitatile cotidiene.
Simptomele de hiperactivitate sunt: copilul se agita sau se "foieste", simte nevoia sa se ridice des de pe scaun, alearga sau se catara atunci cand nu ar trebui, este in miscare, tot timpul parca ar fi animat de un motor, vorbeste excesiv.
Simptomele de impulsivitate sunt: raspunde inainte ca intrebarile sa fie complete, are dificultati in a-si respecta randul, intrerupe sau deranjeaza alte persoane. A devenit din ce in ce mai clar ca ADHD este o tulburare neurobiologica care necesita diagnostic si tratament medical. Fiind o afectiune multifactoriala se impune un tratament complex. Din ce in