Produsele petroliere se scumpesc, dolarul se depreciază, dar deocamdată compania face profit În ultimul an, preţul benzinei a crescut cu 55% şi al motorinei cu 95%. Oficialii Petrom nu pot Produsele petroliere se scumpesc, dolarul se depreciază, dar deocamdată compania face profit
În ultimul an, preţul benzinei a crescut cu 55% şi al motorinei cu 95%. Oficialii Petrom nu pot decât să se bucure, întrucât majoritatea petrolului procesat este extras din sol românesc.
Petrom a procesat, în 2007, 5,91 mil. tone ţiţei, cu 14% mai puţin decât în 2006. Scăderea se datorează mai ales reducerii importurilor de ţiţei, de 2,14 la 1,57 milioane tone, repectiv cu 27%. În aceeaşi perioadă, producţia internă s-a redus cu numai 8%. În aceste condiţii, cifra de afaceri a Petrom a scăzut în 2007 cu 6%, preţurile având o influenţă importantă.
De notat că şi extracţia de gaze s-a diminuat cu 6%. De altfel, şi rezultatele financiare ale companiei au avut de suferit, pe lângă diminuarea cifrei de afaceri, profitul operaţional pierzând 29%. Evoluţia slabă a dolarului a contribuit pozitiv, rezultatul net pierzând numai 22%. Dolarul s-a depreciat cu 13% faţă de leu în 2007, considerând cursurile medii.
Influenţele pieţei petrolului
Deşi tendinţa de reducere a cantităţii procesate continuă lent, rezultatele financiare ale Petrom au fost foarte bune pe primul trimestru în 2008, cifra de afaceri crescând cu 35%. De asemenea, rezultatul de exploatare a crescut cu 61%, iar profitul net cu 56%. Rezultatele se datorează în principal creşterii preţului la produsele petroliere, dublată şi de o depreciere a dolarului faţă de leu cu încă 9% în 2008.
Unele voci justifică avansul petrolului prin cererea în expansiune, producţia neputând ţine pasul. Totuşi, creşterea preţului la petrol nu poate să dureze. Mare parte din analişti consideră că în urma declinului mon