Nicolae Guţu, un american de origine română, şi-a lichidat afacerile din SUA, unde a trăit până în 1992, pentru a investi în ţara natală Un hotel, o fabrică de tâmplărie, două
Nicolae Guţu, un american de origine română, şi-a lichidat afacerile din SUA, unde a trăit până în 1992, pentru a investi în ţara natală
Un hotel, o fabrică de tâmplărie, două restaurante şi 15 hectare de vie la Tohani sunt noile provocări ale omului de afaceri de 63 de ani stabilit la Sinaia.
Nicolae Guţu a venit cu mari speranţe în România postrevoluţionară. Bazându-se pe promisiunile politicienilor de-atunci, referitoare la facilităţi pentru investitori, a pornit prima afacere. A importat materie primă din America şi a deschis o fabrică de termopane la Fieni.
Odată cu schimbarea legislaţiei şi impunerea unor taxe vamale mari la produsele importate din afara Uniunii Europene, Guţu a intrat în faliment. "M-am trezit în incapacitate de funcţionare. Şi răspundeam de 60 de angajaţi". Dar nu a renunţat.
Mai mult, a adus bani de la cele două fabrici de tâmplărie şi PVC pe care le deţinea în SUA şi a investit din nou în România. Noua fabrică de termopane de la Pucioasa merge acum binişor. Asta şi pentru că în zonă se construiesc multe case de vacanţă.
Hotelul Bastion, afacerea de suflet
Pe lângă producţia de tâmplărie, Guţu şi-a orientat o parte din investiţii şi în turism. Astfel, el a decis să investească 1,5 milioane de euro în reamenajarea fostelor grajduri regale de la Castelul Peleş, pe care le-a transformat într-un hotel de lux. Acesta a devenit afacerea de suflet a lui Nicolae Guţu.
Complexul turistic este clasificat la doar trei stele. "Deşi avem dotări de patru stele, pentru a ne încadra în această categorie aveam nevoie şi de o piscină. Însă nu am avut spaţiul necesar", spune omul de afaceri. Mai sus de hotel, pe spaţiul fostelor gate