Aristotel observa in Antichitate ca fiecare organism viu are o forta interioara, o vitalitate care stimuleaza acel organism sa isi indeplineasca dorinta. El a numit aceasta stare entelehie.
Toata lumea are o entelehie, o forta vitala care vrea sa fie exprimata, scrie Entrepreneur.com. De exemplu entelehia unei ghinde este sa fie un stejar, iar printr-un mediu propice si o alimentare adecvata, ea va deveni ceea ce isi doreste.
Incercati si veti putea, insa nu sa ajungeti dintr-o ghinda un stejar. Entelehia noastra este unica in felul nostru si este codificata in modul nostru de a fi. In esenta, entelehia noastra reprezinta scopul final pentru care ne-am nascut.
Din pacate, multi dintre noi sunt ocupati sa devina din ghinda un stejar si nu cunoastem nimic despre asta. Incercam, ne straduim si ne luptam pentru succes, obtinand insa doar incercare de a lupta si de a ne stradui dar nicio finalitate concreta.
Cand ne cunoastem entelehia si cand ne construim gandurile, intentiile si actiunile cu aceasta vitalitate, ne dam seama ca ne luptam mai putin si ne bucuram mai mult, atingand rezultatele dorite intr-un mod minunat.
O modalitate de a ne cunoaste entelehia este de a privi visurile pe care niciodata nu le putem atinge sau care sunt imposibil de inceput. Este posibil sa apara contraintuitia, dar sunt oameni care au reusit sa-si exercite entelehia chiar daca nu este legata de obiectivul pe care ei vor sa-l atinga, iar ei au obtinut rezultate in alte arii ale vietii.
De exemplu, un director executiv a vrut sa-si dubleze rezultatele din vanzari. Cand si-a mutat scopul sau mai aproape de entelehia sa, el si-a dat seama ca vrea sa traiasca cu mai multa energie si vitalitate in viata sa. El a luat-o in considerare ca un exercitiu obiectiv, incepea ziua de munca cu un antrenor de sport si o incheia cu dublarea vanzarilor fara a se axa pe acest