Guvernul britanic nu trebuie sa se mai increda in asigurarile date de Statele Unite, care sustin ca nu utilizeaza tortura, a anuntat ieri o comisie parlamentara care se ocupa de controlarea politicii Londrei privind drepturile omului, relateaza France Press. Londra acceptase anterior declaratiile unor oficiali americani, printre care si cele ale secretarului american de Stat Condoleezza Rice si ale presedintelui George W. Bush, care au garantat ca Washingtonul nu a recurs la astfel de practici. Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul britanic a subliniat intr-un raport ca Londra nu se poate multumi cu aceste declaratii, dupa ce directorul serviciului american de informatii, Michael McConnell, a recunoscut ca metoda simularii inecului a fost utilizata pentru interogarea unor suspecti de terorism.
Seful diplomatiei britanice, David Miliband, a declarat in doua randuri in fata Parlamentului ca metoda simularii inecului echivaleaza cu tortura. Pozitia lui Miliband are implicatii serioase pentru politica Executivului britanic, a subliniat comisia in raportul sau anual 2007-2008 privind drepturile omului. "Conchidem ca, prin prisma diferentelor clare de definire, Marea Britanie nu se mai poate multumi cu asigurarile date de Statele Unite conform carora nu utilizeaza tortura si recomandam Guvernului sa nu se multumeasca cu aceste asigurari pe viitor", se arata in raport. Marea Britanie este stat semnatar al Conventiei Natiunilor Unite, care impiedica extradarea suspectilor spre tari care au recurs la tortura.
Guvernul britanic nu trebuie sa se mai increda in asigurarile date de Statele Unite, care sustin ca nu utilizeaza tortura, a anuntat ieri o comisie parlamentara care se ocupa de controlarea politicii Londrei privind drepturile omului, relateaza France Press. Londra acceptase anterior declaratiile unor oficiali americ