Politicile guvernului Berlusconi privind identificarea şi amprentarea locuitorilor din taberele ilegale au readus în prim-plan preocupările privind situaţia rromilor. O dezbatere
Politicile guvernului Berlusconi privind identificarea şi amprentarea locuitorilor din taberele ilegale au readus în prim-plan preocupările privind situaţia rromilor. O dezbatere furtunoasă pe această temă a avut loc pe 7 iulie, în plenul Parlamentului European.
Numeroşi deputaţi din diferite grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea că măsurile ar putea încălca principiile fundamentale ale Uniunii Europene, în special în ceea ce priveşte discriminarea pe motive rasiale.
Alţi deputaţi au intervenit în sprijinul acţiunilor guvernului italian şi s-au plâns că dezbaterea a fost exploatată în scopul îndeplinirii unor agende politice naţionale. Am discutat despre condiţia minorităţii cu Viktória Mohácsi, europarlamentar ungar de etnie rromă.
Interviu cu Viktória Mohácsi, europarlamentar ungar de origine rromă
În 2004, pe când avea doar 29 de ani, Viktória Mohácsi a fost aleasă europarlamentar, devenind primul membru al Parlamentului European de etnie rromă, provenit din Europa Centrală şi de Est. A candidat pe listele Uniunii Democraţilor Liberi - Partidul Liberal Ungar.
Şi-a început cariera ca jurnalist, încă de când avea 16 ani, şi a activat în cadrul mai multor organizaţii pentru drepturile rromilor. Din 2004, a fost comisar responsabil pentru de-segregare, în cadrul Ministerului Educaţiei de la Budapesta.
Viktória Mohácsi militează pentru integrarea rromilor prin încurajarea cuprinderii copiilor în sistemele naţionale de educaţie ale statelor membre, şi nu prin constituirea unor şcoli speciale. Ea consideră că politica actuală a guvernului italian este discriminatorie şi nu este justificată de preocupări legitime privind siguranţa cetă