Nivelul amoniului din apa livrată populaţiei este cu mult peste limita admisă de normele Autorităţii de Sănătate Publică. Sursa: Gabi Ionaşcu
Mai multe buletine de analiză emise de Autoritatea de Sănătate Publică Ialomiţa au arătat că indicele de amoniu din apa livrată populaţiei este de câteva ori mai mare decât limita maximă admisă.
A fost nevoie de o avarie la staţia de captare a apei de la Călăraşi pentru ca municipiul Slobozia, oraşul şi staţiunea balneoclimaterică Amara şi comuna Scânteia să se confrunte cu o criză de apă potabilă. Consumul de apă din Dunăre a fost oprit şi la robinetele a 70.000 de oameni a fost trimisă apă dintr-o sursă subterană. Aceasta reprezintă o investiţie de 12 milioane de lei, inaugurată de primarul Gabi Ionaşcu cu două săptămâni înaintea alegerilor.
Recomandări băbeşti
Analiza apei în staţiile societăţii de distribuţie a arătat însă că apa nu era potabilă. „Mai multe probe prelevate de la uzina de apă şi din câteva reţele de alimentare cu apă din cartiere au arătat depăşiri la amoniu, fier, sulfuri şi hidrogen sulfurat. Apa are un gust neplă cut metalic, respingător, greţos, sesizabil de consumator“, a fost concluzia pusă de inspectorii sanitari, care au recomandat doar consumul de apă plată.
Imediat, URBAN Slobozia, societatea ce distribuie apa, le-a atras atenţia consumatorilor să consume apă de la robinete numai după ce aceasta se fierbe şi se răceşte. În disperare de cauză, primăria a dispus clorinarea în exces a apei, dar operaţiunea s-a soldat şi cu depăşiri de câteva ori a dozelor maxime de clor admise în apă.
Sursă neautorizată de apă
„Nu am prelevat probe de la puţurile de mare adâncime pentru că primăria şi URBAN nu au solicitat autorizarea sursei subterane de apă“, a comunicat public Mihaela Dumitrescu, şefa ASP Ialomiţa. „E drept că î