Sindicatele italiene anunţă: "Pentru muncitorul la negru, ar putea deveni imposibilă intentarea unui proces angajatorului". Directorul Direcţiei Provinciale a Muncii din Torino, Donato Sindicatele italiene anunţă: "Pentru muncitorul la negru, ar putea deveni imposibilă intentarea unui proces angajatorului".
Directorul Direcţiei Provinciale a Muncii din Torino, Donato Grippa, a declrarat recent presei: "Nu este legal ca poliţia judiciară (inspectorii de şantiere) să accepte plângeri din partea unei persoane care nu are dreptul de a sta în Italia. Iar în cazul în care primeşte o astfel de plângere, ar trebui să denunţe imigrantul ilegal la Chestură, pentru a fi expulzat."
Michele Di Bari, coordonatorul Biroului de Reclamaţii din cadrul confederaţiei sindicale CISL răspunde: "Consecinţele acestei decizii ar încuraja angajatorii italieni să nu mai plătească salariul muncitorului şi nici nu ar putea fi sancţionaţi pentru asta.
Ba mai mult, muncitorul imigrat ar putea fi ameninţat de angajator cu denunţarea către forţele de ordine şi s-ar putea ajunge la o formă de sclavie în cazul celor care ar obiecta pentru faptul că nu sunt plătiţi pentru munca prestată."
Reprezentanţii sindicali pun accent pe normele naţionale şi internaţionale care obligă angajatorul să plătească muncitorul pentru perioada în care acesta a lucrat, chiar dacă este angajat cu contract de muncă sau lucrează la negru.
Sindicalişti s-au mai arătat indiganţi de faptul că că Direcţia Muncii nu apără interesele muncitorilor străni, dar apără interesele patronilor italieni necinstiţi, care angajează muncitori la negru.
Di Bari, mai spune: " La noi, vin imigranţii care muncesc, nu cei care comit infracţiuni. De curând, am ajutat un român care lucra la negru din 2006 şi a fost descoperit printr-o inspecţie făcută firmei."
În privinţa celor care îngrijesc bătrânii,