După ce reprezentanţii BBC din Marea Britanie i-au anunţat pe jurnalişti, la sfîrşitul lunii trecute, că biroul din România se va închide, oamenii s-au pus şi mai tare pe muncă. Pregătesc emisiuni retrospective, care vor fi difuzate până în ultima zi de emisie, 31 iulie. Rumoare. Telefoanele sună. Oamenii vorbesc între ei, gesticulând. Se aude zgomotul tastelor lovite hotărât. Cam aşa e atmosfera unei redacţii la mijlocul zilei de lucru.
1 /.
Şi la biroul BBC din România, la ora prânzului, se lucrează intens, în ciuda faptului că, în mai puţin de două săptămâni, acolo nu va mai exista nicio redacţie.
Îi întreb dacă nu sunt furioşi sau supăraţi din cauza deciziei care le-a schimbat atât de repede vieţile. Azi ai un serviciu stabil, iar mâine afli că trebuie să-ţi cauţi de lucru.
Jurnaliştii Carmen Valică şi Filip Standavid fac parte din generaţia de azi de jurnalişti ai BBC România. Ambii descriu experienţa BBC ca fiind unică, pentru că i-a format în această meserie cum nicio altă instituţie nu ar fi reuşit. Ambii regretă că peste câteva zile totul se va sfârşi şi, oricât de mult zic ei că înţeleg motivele pentru care conducerea de la Londra a hotărât desfiinţarea secţiei, sunt câteva nemulţumiri pe care mi le împărtăşesc. "Mi-a părut foarte rău că n-o să mai apuc să fac câteva programe la care mă gândesc de mai multă vreme", spune Filip. În plus, "felul în care s-a măsurat până de curând audienţa secţiei române a BBC îmi pare confuz, iar promovarea postului a fost cvasiinexistentă", comentează jurnalistul. Carmen completează: "Argumentul aderării României la UE, invocat şi el în formularea anunţului, mi se pare neconvingător în condiţiile în care BBC nu a căutat o soluţie pentru a păstra biroul de la Chişinău şi transmisiuni în limba română pentru Republica Moldova". Redactorul-şef al secţiei române, Tatiana Niculescu Bran, pune pun