Şase români au fost arestaţi de FBI pentru participare la una dintre cele mai mari excrocherii financiare din Statele Unite. În cadrul operaţiunii botezate "Cash Back" din Arizona, au fost reţinute la finele lunii iunie 36 de persoane, dintre care şase români, implicaţi în fraude imobiliare estimate la 100 milioane de dolari. La nivelul SUA, pagubele depăşesc 1 miliard de dolari. Conform site-ului FBI din Arizona, operaţiunea "Cash Back" face parte dintr-o acţiune la nivelul întregii ţari pentru a stopa aceste ilegalităţi.
Până acum au fost descoperite 144 de astfel de cazuri, în care au fost reţinute 406 de persoane, dintre care evaluatori şi agenţi imobiliari, cumpărătorii şi vânzătorii de proprietăţi.
La nivel naţional au fost realizate 60 de arestări, în 15 districte. Conform estimărilor FBI, pagubele se ridică la peste 1 miliard de dolari, pierderi cauzate de schemele de fraudă imobiliare.
În cazul grupului de 36 de persoane arestate în Arizona, din care făceau parte şi cei şase români, Diane Humetewa, procurorul statului Arizona a declarat că pagubele se ridică la peste 100 milioane de dolari. Pentru românii arestaţi, capetele de acuzare sunt: transferuri frauduloase de bani, spălare de bani, conspiraţie în vederea spălării de bani şi comiterii de transferuri frauduloase, fraude poştale şi bancare, şi conspiraţie în vederea produceri lor. Pedepsele pentru aceste fapte sunt de până la 30 de ani de închisoare, cu o amendă de 1 milion de dolari.
Românii arestaţi în Arizona
Daniel Morar (36 de ani), Gheorge Babeti (50 de ani), Cosmina Bunea (28 de ani), Dorel Irimiciuc (52 de ani), Samuel Doboş (28 de ani) şi Cipriano Bogdan Ionuţescu (32 de ani).
Schema de fraudă
Iniţial, cumpărătorul se înţelegea cu vânzătorul la un preţ mult mai mare decât valoarea reală a casei. D