Atunci când îţi iei un computer portabil, alege unul cu un procesor potrivit nevoilor tale.
Compania Intel acum are de luptat cu Uniunea Europeană, într-un caz antitrust, după ce, săptămâna trecută, a lansat opt versiuni din noua generaţie Centrino 2 (fosta Montevina). Dominaţia lui Intel nu mai lasă loc pentru dezvoltare concurentului AMD pe piaţa europeană.
Pe de altă parte, compania AMD se bucură de un nou preşedinte director general şi a anunţat deja că are în producţie procesorul cu nume de cod „Bobcat“, ţintit către laptopuri de configuraţii medii.
Lupta de pe piaţa procesoarelor pentru laptopuri se înteţeşte deci, şi acest lucru arată cât de importantă este această componentă pentru un calculator portabil.
Căldură mare
Un laptop se încălzeşte mult mai repede decât un calculator desktop, din cauză că toate componentele sunt adunate într-o carcasă de mici dimensiuni. De aceea, este important ca piesele mari consumatoare de energie, cum ar fi procesorul şi hard diskul, să fie cât mai eficiente.
Procesorul unui laptop este diferit de cel al unui calculator de birou. El consumă mai puţină electricitate, degajă mai puţină căldură şi solicită mai puţin bateria, în aşa fel încât să poţi lucra mult timp în mobilitate deplină.
„În cazul în care laptopul este achiziţionat pentru performanţă şi nu pentru aspect, procesorul este o componentă foarte importantă în sistem“, a declarat Bogdan Marina, marketing manager al magazinului virtual Kumparaturi.ro.
Stânga sau dreapta?
Cam la acest lucru s-ar reduce astăzi decizia de cumpărare a unui laptop bazându-ne pe tipul procesorului, pentru că doi producători domină piaţa: Intel şi AMD. Diferenţele dintre procesoarele scoase pe piaţă de cei doi se simt doar când pui laptopul la treabă. Cum să alegem deci?
@N_