Dupa ce, cu putin timp in urma, realizatorul „Actualitatii romanesti“ l-a demascat pe Emanuel Valeriu ca fiind informatorul Securitatii, sub numele de cod „Emil“ si „Epure“, acum el l-a mai identificat pe unul dintre cei care-l turnau constiincios: criticul de film Eugen Atanasiu. Neglijenta unui securist si un ajutor neasteptat de la impecabila birocratie germana au usurat acest demers.
Dintre numerosii turnatori anonimi pe care si i-a descoperit in propriul dosar de la CNSAS, N.C. Munteanu si-a oprit atentia asupra unuia dintre ei pentru simplul fapt ca informatorul avea acelasi nume de cod pe care il detinea si N.C. Munteanu in calitate de urmarit: „Vranceanu“.
Notele informative au fost date inainte ca N.C. Munteanu sa plece din tara, in septembrie 1977. Din dosar, Munteanu nu a putut deduce decat ca in anii ’70 informatorul „Vranceanu“ lucra in TVR, ca se ocupa de domeniul cinematografic si ca putea sa calatoreasca linistit in Europa de Vest.
Pe una dintre notele oferite de „Vranceanu“ exista insa o insemnare facuta de securistul Costica Tanasa, cel care il avea in urmarire pe N.C. Munteanu. De acolo reiesea ca, in aprilie 1977, sursa „Vranceanu“ a fost plecata in Republica Federala Germana, la Festivalul International al Filmului de la Oberhausen, unde participa si Ecaterina Oproiu, redactorul-sef al revistei „Cinema“, unde lucra N.C. Munteanu.
Integral in Cotidianul. Dupa ce, cu putin timp in urma, realizatorul „Actualitatii romanesti“ l-a demascat pe Emanuel Valeriu ca fiind informatorul Securitatii, sub numele de cod „Emil“ si „Epure“, acum el l-a mai identificat pe unul dintre cei care-l turnau constiincios: criticul de film Eugen Atanasiu. Neglijenta unui securist si un ajutor neasteptat de la impecabila birocratie germana au usurat acest demers.
Dintre numerosii turnatori anonimi pe care si i-a de