In Romania se va putea vorbi, curand, din nou, de celebrul "plan cincinal" antedecembrist, odata cu decizia Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale de a lungi pe trei sau cinci ani unele dintre cele mai problematice contracte de achizitii de servicii. E vorba despre intretinerea drumurilor nationale si deszapezirea. Cum si la contractele pe un an au fost probleme de neonorare a obligatiilor, probabil ca scandalurile legate de noile contracte se vor tine lant. Timisul da o cota substantiala din veniturile judetene pe intretinerea drumurilor, fara rezultate vizibile. Contracte de cursa lunga
Desi au existat numeroase situatii de contracte neonorate la timp, desi au existat probleme juridice extrem de complicate legate de rezilierea unor contracte simple, facute pe un an, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a decis sa prelungeasca la trei sau cinci ani data contractelor pentru lucrarile de intretinere si deszapezire a drumurilor nationale. E vorba de 11.600 de kilometri de drum, la nivel national, pe perioada 2008 - 2011, in unele cazuri contractele putandu-se intinde pe cinci ani, pana in 2013, estimandu-se ca valoarea cumulata a licitatiilor va depasi 1,1 miliarde de lei, cu o medie de 76 de milioane de euro anual.
Pe plan local, sumele pe care va trebui sa le imparta Directia Regionala de Drumuri si Poduri, structura teritoriala a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale vor fi fabuloase, daca e sa ne raportam la ultima valoare anuala a unui contract de deszapezire si combatere a poleiului pe raza unui singur judet, incheiat de Directie, si care a fost, pentru iarna trecuta, de 2,1 milioane de lei. Iar Directia timisoreana are in administratie drumuri din Timis, Caras-Severin, Arad, Hunedoara, partial Gorj si Mehedinti.
E evident ca, la asemenea sume, interesele vor fi pe masura, iar firmele de prof