Un consultant de pe piata locala de recrutare plaseaza in companii cate 4-6 angajati lunar, spre deosebire de Marea Britanie si alte tari din Europa Occidentala, unde un consultant livreaza doar 1,5 - 2 candidati pe luna.
Acest lucru se intampla insa in contextul in care salariile angajatilor britanici sunt mult mai mari decat cele ale romanilor, spune Charlie Crocker (foto), CEO al Barnett McCall Recruitment (BMR), companie de recrutare si consultanta in domeniul resurselor umane. De exemplu, salariul anual net al unui angajat din Marea Britanie de pe o pozitie de middle-senior management poate ajunge la 120.000 de lire sterline (150.000 de euro), adica 12.500 de euro pe luna.
In Romania, salariile pe pozitii de middle-senior management variaza intre 2.000 si 6.000 de euro, adica cel putin de doua ori mai mici decat in Marea Britanie.
In consecinta, un consultant roman, desi plaseaza mai multi candidati, castiga mai putin decat un britanic, dat fiind ca veniturile in consultanta au o puternica parte variabila, care reprezinta un procent din salariul anual al candidatului plasat.
Crocker a venit in Romania la inceputul anilor '90, pentru ca in 1999 sa puna bazele companiei de recrutare BMR, cu o cifra de afaceri de 3 milioane de euro si un profit operational de circa 200.000 de euro in 2007. Cum se vede piata locala a fortei de munca prin ochii unui britanic?
"Cred ca piata romaneasca de forta de munca este condusa mai degraba de candidati, decat de angajatori. Spun acest lucru pentru ca asteptarile angajatilor, din punct de vedere salarial, sunt foarte mari, iar angajatorii nu gasesc persoanele de care au nevoie", apreciaza Crocker.
Ca o consecinta a acestui lucru, companiile angajatoare au inceput sa se orienteze spre aducerea de expati pentru pozitiile de middle si senior management. "Pe middle si senior managem