Siguranţa sistemului bancar este pusă sub semnul incertitudinii. Principalul vinovat pentru amplitudinea riscului de lichiditate este considerat creditul neperformant. Înmulţirea
Siguranţa sistemului bancar este pusă sub semnul incertitudinii. Principalul vinovat pentru amplitudinea riscului de lichiditate este considerat creditul neperformant.
Înmulţirea restanţelor este pusă pe seama riscului asumat din lipsa de informare de către clienţi, dar şi pe seama băncilor care, în goana după cote de piaţă, au desconsiderat profesionalismul angajaţilor. Aproximativ 6,7% din totalul creditelor acordate au cel puţin o rată scadentă neplătită.
Deocamdată, creşterea numărului de credite neperformante este estompată de cifrele care indică o majorare spectaculoasă a activităţii băncilor.
Deşi este un subiect tabu, scăderea alarmantă a lichidităţii din piaţa bancară preocupă bancherii şi instituţia de reglementare şi supraveghere, BNR. "Adevărul" demonstrează că, în ciuda stabilităţii afişate de sistemul bancar, problemele individuale ale băncilor încep să se înmulţească.
Două bănci au oprit temporar activitatea de creditare pentru unităţile lor teritoriale, semn că se amplifică vulnerabilităţile sistemului bancar
Înmulţirea restanţelor la rambursarea creditelor scoate în evidenţă greşelile în administrarea băncilor.
A întreba un bancher despre vulnerabilităţile pieţei bancare este ca şi cum ai întreba de funie în casa spânzuratului. Nimeni nu este dispus să vorbească deschis despre pericolele ce pândesc sistemul bancar ca urmare a goanei după cote de piaţă şi cu atât mai puţin despre instituţia pe care o reprezintă.
Deşi preocuparea există, pentru că prăbuşirea unei bănci cât de mici îi poate afecta pe toţi într-o perioadă de incertitudini, opiniile exprimate of record sunt unanime, "nu sunt probleme de sistem, dar în