O curte judecătorească olandeză a decis că noua taxă de mediu impusă de guvernul olandez companiilor aeriene nu contravine normelor UE şi nici convenţiei internaţionale pentru aviaţia
O curte judecătorească olandeză a decis că noua taxă de mediu impusă de guvernul olandez companiilor aeriene nu contravine normelor UE şi nici convenţiei internaţionale pentru aviaţia civilă. Grupul aerian KLM susţine că noua taxă va forţa companiile aeriene să crească tarifele de zbor şi va duce la pierderea de până la un milion de pasageri în acest an fiscal, relatează AFP.
În anul 2004, KLM a fuzionat cu grupul Air France şi au format o nouă entitate cu două companii aeriene distincte. Partea olandeză a grupului este reprezentată de KLM, compania aeriană low-cost Transavia şi cea regională Cityhoppper.
Purtătorul de cuvânt al companiei, Marisca Kensenhuis, a afirmat că după calculele companiei va avea loc o scădere "semnificativă" a numărului de rezervări curente, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. "În ceea ce priveşte termenii financiari, încă nu am făcut calculele, dar este o temă pe care o studiem. Această taxă nu putea să vină într-un moment mai nefericit, în contextul scumpirii-record a petrolului şi a situaţiei economice mondiale extrem de dificilă", a adăugat Kensenhuis, citată de AFP.
Peste 11 euro în plus pentru bilet
Guvernul de la Amsterdam a impus taxa de mediu începând cu data de 1 iulie, pentru călătoriile cu plecare din aeroporturile din Olanda. Taxa este de 11,25 euro pe bilet pentru călătoriile în Europa şi de 45 de euro pentru cele pe distanţe mai lungi.
KLM se teme că pasagerii săi vor opta acum pentru zboruri cu plecare din ţările vecine, Germania sau Belgia. Companiile aeriene din întreaga lume se confruntă cu probleme financiare din cauza scumpirii-record a carburanţilor. "Fiecare dolar în plus la preţul c