De la inceputul lunii cursul a coborat cu peste 2%. Totusi, leul a inregistrat aprecieri mai mici comparativ cu alte monede din regiune, pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor. Leul este cu peste 10% mai slab ca in urma cu un an, iar prognozele pentru lunile urmatoare sunt divergente.
Luna iulie aduce, ca si in 2007, perspectiva atingerii unui minim al anului pentru curs. Dupa primele trei saptamani din iulie, euro este pe medie la 3,59 lei. Nivelul este cu mult mai scazut decat mediile din lunile precedente, care au fluctuat intre 3,64 si 3,72 lei pentru un euro.
In iulie 2007, euro atinsese un minim al ultimilor ani, media lunara coborand la 3,13 lei pentru un euro.
Daca anul trecut leul era una dintre cele mai "performante" monede din regiune din punctul de vedere al aprecierii fata de euro, acum lucrurile arata diferit. In timp ce zlotul polonez sau forintul maghiar sunt aproape de maximele ultimilor ani, leul abia reuseste sa coboare spre nivelul de la inceputul lui ianuarie, beneficiind intr-o masura mai mica de sentimentul regional pozitiv. In sedinta de vinerea trecuta, cotatiile au oscilat pe piata valutara de la Bucuresti intre 3,55 si 3,57 lei pentru un euro.
"Ma astept ca leul sa inregistreze deprecieri in urmatoarele sase luni, din cauza dimensiunii nesustenabile a deficitului de cont curent, la care se adauga politici fiscale si de venituri prea relaxate", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
In scenariul sau, euro ar trebui sa ramana la nivelul de 3,56 lei la sfarsitul lui septembrie, insa ultimul trimestru ar aduce noi presiuni de depreciere. Economistul ING vede posibile chiar interventii ale BNR pentru a apara leul in ultimele luni ale anului, conditii in care cursul ar putea sa urce spre 3,65 lei pentru un euro la sfarsitul lui decembrie.
Analistii de la