În urma verdictului definitiv emis la început de an de Tribunalul Timiş, prin care câtorva zeci de şvabi bănăţeni li s-a refuzat retrocedarea unor terenuri pe care le-au avut în posesie pe motiv că nu mai au cetăţenia română, saşii transilvăneni şi şvabii bănăţeni intenţionează să dea în judecată la Strasbourg statul român pentru încălcarea drepturilor omului, scrie luni publicaţia Siebenbuergische Zeitung.
Verdictele fac referire la decizia numărul 1002 din 6 noiembrie 2007 a Curţii Constituţionale din România. Tribunalul din Timişoara a apelat la Curtea Constituţională şi a argumentat că articolul 48 al legii 18/1991 este neconstituţional, dat fiind că vine în contradicţie cu mai multe articole din Constituţie, printre care articolul 16 paragraf 1, referitor la principiul nediscriminării, articolul 21, referitor la liberul acces la justiţie, şi articolul 44, referitor la garantarea proprietăţii private.
Tribunalul a motivat că reconstituirea dreptului la proprietate pentru suprafeţe de teren şi pădure este condiţionat de dovedirea cetăţeniei române, ceea ce contrazice principiul nediscriminării. Curtea Constituţională a replicat că dreptul la proprietate poate fi reclamat de străini şi apatrizi în cazul unei moşteniri legale şi că acest lucru este posibil din 2003, conform articolului 650 din Codul de drept civil. În opinia tribunalului însă, moştenirea trebuie să dateze după intrarea în vigoare a Constituţiei revizuite din 2003 pentru a putea beneficia de ea ca străin sau apatrid, ceea ce înseamnă că germanii emigraţi nu mai pot primi pământurile înapoi decât dacă mai posedă cetăţenia română.
Dat fiind faptul că se aşteaptă şi pe viitor astfel de verdicte negative, unii germani emigraţi care au primit astfel de verdicte negative au depus plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg în încercarea de a obţine o dispoziţie te