» Conacul Crupenschi din comuna nemteana Podoleni ar putea fi un important punct de atractie pentru turistii amatori de vestigii istorice. Starea deplorabila in care se afla le taie insa elanul turistilor pasionati de trecut care ar dori sa il viziteze.
Pe lista monumentelor istorice din judetul Neamt, pentru curtea boiereasca de la Podoleni sunt inscrise trei obiective distincte: ansamblul conacului Crupenschi din secolele XVIII-XX, conacul Crupenschi, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, precum si parcul dendrologic, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cu transformari in 1810 si astazi disparut complet. Desi de trei ori inventariate ca monumente istorice, alunecarea acestora pe panta degradarii pare ireversibila.
Localitatea Podoleni se afla pe soseaua care leaga Bacaul de Piatra Neamt, nu departe de granita dintre judete. Pentru a ajunge la conac, trebuie sa te abati spre centrul satului, pe drumul asfaltat care se desprinde din drumul national. Paragina il intampina de la poarta pe vizitatorul ramasitelor conacului Crupenschi. Cu tencuiala si un varf cazute, cu arbori care si-au infipt radacinile prin crapaturi, cei doi stalpi de zidarie de la intrare pastreaza din portile grele din trecut numai doua randuri de cuie de la balamale. Zidul de caramida care imprejmuia incinta, ramas in picioare doar pe portiuni restranse, isi face aparitia, din cand in cand, din balarii. Arborii de tuia din curte, prea desi, si salciile crescute langa cladirea principala nu fac decat sa incurce vederea. Nimic nu mai aminteste de parcul dendrologic de odinioara. Precum Roznovanu la Roznov, Starcea la Valeni sau Sturza la Miclauseni, boierii Crupenschi si-au impodobit curtea cu arbori din specii deosebite.
Un Crupenschi este mentionat de istorie la capturarea si decapitarea Domnitei Ruxandra in Cetatea Neamt de catre ostile lui Sobieski,