Simultan cu summitul G8 din Japonia, în capitala Malaysiei se desfasura reuniunea D8, a statelor musulmane cu economii în curs de dezvoltare. Temele globale abordate au fost cam aceleasi - mai
Simultan cu summitul G8 din Japonia, în capitala Malaysiei se desfasura reuniunea D8, a statelor musulmane cu economii în curs de dezvoltare. Temele globale abordate au fost cam aceleasi - mai putin mesajul transmis fratilor iranieni.
Primul val al actualei globalizari a fost euroatlantic si, în parte, nipon. Urmatoarea etapa se arata a fi sino-indiana, cu aport rusesc, chiar brazilian, mexican sau sud-african - adica din economiile emergente unde tot apar multinationale care devin noii investitori strategici în exploatarea resurselor, industria auto si altele.
De altfel, pentru salvgardarea relevantei mondiale a G8, SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Japonia se pregatesc sa primeasca China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud în clubul unde a fost deja acceptata si Rusia. Nu este avuta în vedere însa nicio mare economie musulmana - nici macar Arabia Saudita, de la care toti asteapta solu- tia reducerii pretului la petrol.
De fapt, întreaga lume musulmana pare lasata în afara globalizarii - pe care, de altfel, aripa radicala a Islamului o si respinge, dupa ce o demonizeaza pentru propria neadaptare la turnura istoriei economice, tehnologice, sociale, culturale.
Se profileaza însa si o globalizare islamica. Avem, pe de-o parte, infuzia de capital arab în toata lumea. Investit iile fondurilor suverane ale emiratelor în banci si burse vestice au stârnit în Occident temeri politice devenite protectionisme economice.
FMI si BM cer SWF-urilor arabe sa-si investeasca niste procente din sutele de miliarde si în Africa - un soi de responsabilitate corporatista globala, care ar asigura lumea