„Cyber-zidul“, primul eliminat
Autorităţile – îndrumate spre „concesii“ pentru a da impresia unei „atmosfere sociale armonioase“ la JO
Cu fiecare zi ce trece în aşteptarea începerii Jocurilor Olimpice de la Beijing, autorităţile chineze văd cum zidurile pe care le-au ridicat în jurul propriilor cetăţeni încep să se fisureze: informaţia devenită universală graţie internetului este din ce în ce mai greu de controlat, ţara este zguduită de proteste mai mari sau mai mici (chiar ieri, câteva autobuze au explodat într-un act de „sabotaj”), iar măsurile drastice de control al circulaţiei nu dau rezultatele scontate, dovadă fiind aerul de nerespirat din capitală şi din alte oraşe mari.
Revolta de la Wengan
“Marele cyber-zid” chinezesc se prăbuşeşte, este de părere şi cotidianul francez Le Figaro, care a descoperit că accesul la informaţie al naţiei cu cel mai mare număr de internauţi nu mai poate fi cenzurat. Stă dovadă revolta de la Wengan, din urmă cu o lună, când circumstanţele morţii unei adolescente au fost “disecate” şi “împrăştiate” cu ajutorul internetului. Ceea ce poliţia a considerat, după o scurtă anchetă, o sinucidere a fost considerat de internauţi, după un val de discuţii şi speculaţii, un viol urmat de un omor şi apoi o încercare a poliţiei de a-l proteja pe vinovat, fiu al unui oficial. În cele din urmă, rumoarea de pe internet a coborât în stradă, unde o mulţime de 30.000 de persoane a manifestat în faţa comisariatului de poliţie, incendiind autovehicule şi cerând dreptate.
În primele zile, informaţia despre moartea fetei din Wengan a circulat liber pe internet, pe bloguri şi forumuri, împreună cu fotografii şi înregistrări video ale revoltei. Cenzura oficială a intrat însă în acţiune, printr-un sistem de filtrare prin cuvinte-cheie, în aşa fel încât, în scurt timp, toate paginile de internet care aveau legătură cu