Agricultura europeană ar putea rămâne fără jumătate din subvenţii dacă India, China şi Brazilia îşi dau OK-ul pentru deschiderea pieţei asigurărilor. Sursa: Reuters
UE este dispusă să reducă cu circa 60% valoarea subvenţiilor pentru agricultură dacă ţările aflate în plin boom economic limitează, la rândul lor, ajutoarele de stat pentru industrie şi liberalizează piaţa asigurărilor şi serviciilor, a declarat Peter Mandelson, comisarul european pentru comerţ, în cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Geneva pe tema liberalizării schimburilor, citat de BBC.
Franţa şi Irlanda, principalii beneficiari ai subvenţiilor pentru agricultură, sunt opozanţii fermi ai hotărârii UE. Înainte de începerea discuţiilor de ieri, oferta UE de reducere a subvenţiilor agricole şi a tarifelor la produsele agricole era mai redusă cu 6%.
100 de miliarde de eurocâştig la un eventual consens
Directorul general al Organizaţ iei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy, a declarat că un eventual consens obţinut în urma negocierilor de la Geneva privind liberalizarea schimburilor ar trimite un semnal pozitiv către pieţele internaţionale serios zdruncinate de criza financiară din SUA şi de creşterile accelerate ale preţurilor carburanţilor, anunţă Reuters.
Analiştii citaţi de BBC consideră că semnarea unui acord la Geneva ar putea duce la un câştig la nivelul economiei mondiale de circa 100 de miliarde de dolari pe an. „Cei mai mulţi fermieri se află nu în ţările dezvolate, ci în cele care se află în plin proces de dezvoltare. Ei continuă să fie puternic împovăraţi de subvenţiile agricole care se acordă în ţările dezvoltate şi de tarifele impuse la comerţ. Eliminarea acestor subvenţii şi tarife este cel mai important obiectiv al Organizaţiei Mondiale a Comerţului“, au declarat ieri reprezentanţii celor mai puternice ţări aflate în curs de