Sorin Ioniţă: "Nota mediocră obţinută de România pe justiţie se compune din: DNA 8, ministerul 6, judecătorii 6, CSM 4, parlamentul 3."
Săptămâna trecută, Bulgaria a aflat că va fi penalizată urât de tot pe justiţie, nu doar prin eternele ameninţări cu clauza, amânarea aderării la spaţiul Schengen sau la zona Euro, de care la drept vorbind pe politicienii bulgari îi doare fix în cot (ca şi pe ai noştri), pentru că nu suferă ei consecinţele. Mult mai grav, au început popririle de bani europeni, în sume substanţiale: atât fonduri structurale (400 de milioane de euro), cât şi fonduri de preaderare (vreo 600 de milioane de euro). În special ultimul capitol e dureros, fiind vorba de bani PHARE destinaţi şi beneficiarilor privaţi, dintre care unii au angajat contracte şi cheltuieli. Din cauza corupţ iei depistate în sistemul de derulare a fondurilor, operaţiunile s-au sistat. Acum guvernul de la Sofia a rămas în braţe cu un vraf de facturi pe care trebuie să le achite cum o şti, pentru că altfel îşi pune în cap tot mediul privat autohton. Asta da, sancţiune politică.
România se află într-o situaţie doar cu puţin mai bună decât Bulgaria: nu ni se va umbla la bani (încă), ci vom rămâne tot la stadiul de ameninţări pentru viitor. Guvernul este disperat să treacă şi acest ultim hop doar pe bază de mustrări şi promisiuni reînnoite, ca s-o poată da la întors din vorbe în campania electorală din toamnă, aşa că actualul ministru de justiţie are misiunea sacră să nu facă valuri ci, pe cât poate, o politică de limitarea pagubelor în relaţia cu Bruxelles- ul, zicând ca ei şi făcând ca noi.
Dacă trecem şi de astă dată clasa la anticorupţie, fie şi cu nota mediocră de 5,5, trebuie spus măcar acum că efortul actorilor interni pentru a obţine această performanţă n-a fost deloc uniform distribuit. Cu alte cuvinte, nu „România“ ca entitate monolit este