Parlamentarii nepalezi l-au ales pe Ram Baran Yadav primul preşedinte din istoria Republicii Nepal, respingându-l pe candidatul susţinut de maoişti. Sprijinit de formaţiunea de centru
Parlamentarii nepalezi l-au ales pe Ram Baran Yadav primul preşedinte din istoria Republicii Nepal, respingându-l pe candidatul susţinut de maoişti.
Sprijinit de formaţiunea de centru Partidul Congresului, Yadav a obţinut 308 dintre cele 590 de voturi ale aleşilor, în timp ce candidatul republican Ramraja Singh, susţinut de Partidul Comunist Nepalez (maoist), care deţine cele mai multe locuri în Adunarea Constituantă, a primit numai 282 de voturi.
Cine va fi premier?
Chiar dacă puterile preşedintelui vor fi limitate, eşecul maoiştilor ar putea întârzia formarea unui guvern. Maoiştii nepalezi, care nu dispun de majoritatea absolută în Adunare, au ameninţat că vor refuza să formeze un guvern dacă nu va câştiga candidatul lor la preşedinţia republicii.
Impasul politic riscă, astfel, să se prelungească la Kathmandu, mai ales că prima sarcină a noului preşedinte va fi numirea unui prim-ministru. Scrutinul de ieri are loc la aproape două luni după ce Adunarea Constituantă nepaleză a votat abolirea monarhiei.
Perioade tensionate
Sfârşitul celor două secole de monarhie prin debarcarea suveranului Gyanendra a fost marcat printr-un acord încheiat la 15 decembrie 2007 între cele şapte partide nepaleze şi foştii rebeli maoişti. Gyanendra a devenit rege în 2001, preluând tronul după ce la 1 iunie 2001 fratele său, Birendra, fostul monarh, a fost ucis într-un masacru pus la cale de prinţul moştenitor Dipendra, care în final s-a sinucis.
La 21 noiembrie 2006, guvernul nepalez şi rebelii maoişti au semnat un acord de pace istoric ce a pus capăt unui război civil de un deceniu, care a făcut peste 13.000 de victime în Nepal.