Partenera/ul iti verifica toate detaliile legate de viata personala, ajunge sa ia decizii in numele amandurora sau sa iti interzica anumite lucruri care inainte obisnuiau sa-ti faca placere. De la simplul "nu mai am voie sa ies cu amicii la o bere", pana la "imi citeste mesajele din telefon cand eu nu sunt de fata" - felurile in care cineva ii poate invada viata partenerului de cuplu produc multa frustrare si sentimente de neputinta. Terapeutul in probleme de cuplu Smaranda Grosu explica de unde vine posesivitatea si cum ii putem face fata.
Posesivitatea - semn al lipsei de siguranta
In fiecare cuplu, partenerii au nevoie sa fie siguri ca nu vor pierde anumite lucruri importante pentru ei. Fie ca e vorba de libertatea de gandire sau de a avea propriul mod de a petrece timpul liber, avem propriile nevoi care, daca sunt respectate, ne dau un sentiment de siguranta alaturi de partener. Daca nu ne simtim siguri in cuplu, dispare si posibilitatea unui trai confortabil. Care ar fi motivele pentru care, in cuplu, apare nevoia unui partener de a-l controla pe celalalt?
De regula, natura relatiei pe care am avut-o cu parintele de sex opus isi pune amprenta pe relatia de cuplu actuala. "Absolut involuntar, ne asteptam sa fim tratati, in linii mari, de partener, asa cum vedeam ca ne trateaza parintele de sex opus", spune medicul Grosu. Asteptam sa fim dadaciti, certati sau ingrijiti de partener asa cum ar fi facut-o parintele nostru. Dorinta de a ne controla partenerul vine, de fapt, dintr-o nevoie acuta de a nu pierde relatia cu el. "Cel care are tendinta de a-l controla pe partener isi muta atentia predominant pe ce face, pe ce spune celalalt, si nu pe propria persoana", mai explica Smaranda Grosu. In acest fel, controlul pe care ar trebui sa-l exercitam asupra propriei persoane se muta asupra persoanei celuilalt, generand tensiuni.
Metode de "tratam