Primăria Capitalei trebuie să aleagă între a lăsa bucureştenii fără apă caldă sau a accepta creşterea de tarif impusă de Termoelectrica. Sursa: Hepta
Bucureştenii ar putea să se spele cu apă rece de mâine sau să plătească mai mult cu 12,5% apa caldă, cam asta ar fi concluzia scandalului iscat zilele acestea pe marginea datoriilor pe care regia de termoficare le are la Termoelectrica.
Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a acumulat datorii de 750 de milioane de lei la Electrocentrale Bucureşti, iar aceasta din urmă i-a blocat conturile regiei, împiedicând-o, timp de două luni, să-şi plătească celelalte utilităţi. Prin urmare, toate cele 800 de puncte termice din Bucureş ti riscă să rămână fără curent electric şi fără gaze.
Pus în faţa fatalităţii, primarul Sorin Oprescu cere ajutorul premierului Tăriceanu şi promite că dă bani în plus de la buget, astfel încât populaţia să nu plătească gigacalorii mai scumpe, cel puţin până la sfârşitul anului. Oprescu aruncă vina în cârca predecesorilor săi: „Actuala criză este o consecinţă a incapacităţii manageriale manifestată de-a lungul timpului“.
Oprescu dă fuga la Tăriceanu
Din totalul restanţelor, 550 de milioane de lei sunt datorii istorice din 1996 care, potrivit directorului general al RADET, Virgil Ramba, ar fi cauzate de întârzierea cu care primăria a aprobat majorările de tarif la agentul termic, impus de Electrocentrale Bucureşti. Ramba crede că soluţiile pentru neîntreruperea apei calde ar fi: recuperarea creanţelor de la asociaţiile de locatari (numai 60 de milioane de lei); obţinerea în avans a celor 187 de milioane de lei cuvenite RADET pentru compensarea combustibililor, de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative; negocierile cu Apa Nova, Distrigaz şi Electrica (să nu taie curentul, gazele şi apa în punctele termice); d