Prin productia ecologica se intelege obtinerea produselor agroalimentare fara utilizarea erbicidelor sI a pesticidelor. Pentru a trece la agricultura ecologica trebuie operate perioade de conversii, care difera de la o cultura la alta, doi ani pentru culturile anuale, trei pentru culturile de plantatii pentru pajisti sI culturi furajere. In fiecare an, operatorii care activeaza in domeniul agriculturii ecologice, trebuie sa-sI depuna inregistrarile la directia agricola pana la data de 1 iunie, a fiecarui an, sa-sI completeze fisele de inregistrare pentru producatori, crescatori, procesatori, comerciantI, din domeniul ecologic, fisele urmand a fi trimise la minister. Dupa ce vin de la minister , originalul se inapoiaza operatorului, o copie ramane la directia agricola care sunt introduse intr-un program special, existand astfel, o evidenta clara privind suprafata, numar de animale, ce cantitatI se comercializeaza sI proceseaza in domeniul agriculturii ecologice. Producatorii ecologici trebuie sa fie certificatI, sa faca un contract cu un organism de inspectie sI certificare ,care vine sI le verifica ferma, produsele, prin analize, dupa aceea se pot prezenta la directia agricola pentru completarea fiselor, fiind una dintre conditii.
Intarzieri la nivelul judetului
La nivelul judetului Mures, activeaza un numar de 618 operatori ecologici, majoritatea fiind reprezentatI de fermele mixte precum sI cei din domeniul apicol. Acest an a fost marcat de mari intarzieri in depunerea inregistrarile.
“ In acest an, operatorii agricoli au venit cam tarziu, nu prea s-au incadrat in termenul de inregistrare, au venit in ultima parte a lunii mai, fisele necesare au fost trimise la minister neinregistrate pe persoane, doar pe comune, inregistrandu-se cinci fise din totalul de 618, fapt pentru care, nu se poate da o statistica exacta asupra ponderii agriculturi