Un nou val de disponibilizări loveşte cel mai mare producător de componente pentru sisteme de frânare auto din ţară - SC Altur SA din Slatina.
Anul trecut, firma a trimis în şomaj 170 de oameni, iar acum ar urma încă aproximativ 150 de oameni. Măsura are drept scop reducerea cheltuielilor şi a fost luată ca urmare a slabelor rezultate financiare realizate în ultimii trei ani (de exemplu, pierderile nete din anul 2006 au fost de 4,14 milioane de lei).
Operaţiunea este însă „mascată“ de conducerea unităţii care concediază în tranşe de cel mult 30 de persoane care primesc, fiecare, contravaloarea unui salariu şi jumătate mediu pe unitate, adică aproape 1.200 de lei. În acest fel, se evită achitarea plăţilor compensatorii (aproximativ 20.000 de lei pentru fieare salariat disponibilizat). Deja 30 de persoane au fost concediate luna trecută, iar acum urmează alte 30.
Conducerea Altur nu a înştiinţat însă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt despre intenţia de a disponibiliza oameni. A declarat că maniera de lucru a conducerii societăţii slătinene în privinţa concedierilor nu este o surpriză, Altur fiind amendată anul trecut din acest motiv.
„Nu ştim nimic de nicio concediere la Altur Slatina, fie ea colectivă sau nu. Conducerea societăţii nu se află însă la primul gest de acest gen. Nici anul trecut nu ne-au anunţat, deşi legea îi obliga, aşa că i-am amendat. O vom face şi acum. Îi aşteptăm pe toţi cei care consideră că le-au fost încălcate drepturile“, ne-a declarat Cristian Cârloganu, director executiv al AJOFM Olt.
Mai sunt 1.500 de angajaţi
Anul trecut, producţia Altur a fost reprezentată în proporţie de 73 la sută de componente pentru sisteme de frânare auto, 15 la sută componente pentru centrale termice - ambele categorii pentru export, iar restul de 12 la sută au r