In vara anului anul trecut, disputa publica privind sustenabilitatea majorarii pensiilor ajunsese la cote inalte. Excedentul bugetului public de pensii din primul semestru al acestui an arata ca majorarea punctului de pensie cu 30% in toamna anului trecut si in ianuarie cu inca 7% a fost sustenabila.
De unde a provenit insa cresterea veniturilor la bugetul de pensii, in conditiile in care de la inceputul anului contributiile au scazut cu 2%?
Pensia medie in luna aprilie a acestui an a fost de 774 de lei, cu 54% mai mare decat in aprilie, conform Ministerului Muncii, dar bugetul de pensii a putut sustine aceasta majorare, fiind pe excedent pe primele luni ale anului. Explicatia? Veniturile la bugetul public de pensii au crescut cu aproape 45% pe primele cinci luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind 13,7 miliarde de lei (3,7 mld. euro).
Pentru tot anul sunt asteptate incasari de 32 de miliarde de lei (8,8 mld. euro), conform bugetului aprobat in toamna anului trecut.
Surse din Ministerul Finantelor afirma ca desi cotele contributiilor sociale s-au diminuat, incasarile realizate din aceasta sursa au urcat in conditiile in care baza de impozitare s-a extins pe fondul majorarii salariilor si a includerii tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale.
"Colectarea mai buna si faptul ca sunt mai multi contribuabili au dus la cresterea incasarilor. Pentru anii urmatori, speram in continuare la o crestere a numarului de contribuabili, in conditiile in care s-ar putea intoarce acasa o parte din muncitorii plecati in strainatate. Executia de pe primele noua luni ne va da raspunsul la posibilitatea devansarii majorarii urmatoare a pensiilor, de la 1 noiembrie", a spus Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale din Romania. De asemenea, reducerea contributiilor a scos l