Stimulaţi de recentele progrese tehnologice, fa bricanţii de panouri solare se străduiesc să ofere produse mai curate şi mai prezentabile care să nu mai fie supuse obiecţiilor estetice formulate deja de către posesorii de panouri solare tradiţionale. Sursa: Reuters
Noile soluţii sunt integrate direct în ţigle, jgheaburi sau ascunse în pereţi, ascunse aproape complet privirii ochiului de nespecialist.
„Oamenii nu-şi doresc acoperişuri care să arate ridicol“, a declarat pentru Reuters Julie Blunden, de la firma americană SunPower. Compania fabrică acum panouri solare perfect integrabile în ţigle - atât plate, cât şi curbe. SunPower este principalul producător de panouri solare din SUA, dar principala beneficiară a produselor sale este piaţa europeană, cu jumătate din vânzări.
Lumeta, o divizie a DRI Energy, are în stadiu de certificare industrială o gamă de panouri similare, fabricate sub licenţă de Suntech Power Holdings, o firmă chinezească. Panourile produse de SunPower, precum şi cele care vor fi comercializate de Lumeta, sunt fabricate în principal din siliciu - acelaşi material folosit la panourile solare din anii ’50.
Progresul vine dinspre un nou material semiconductor, numit cupru indiu galiu seleniu (CIGS) şi care permite realizarea de panouri mult mai subţiri şi deci mai uşor de disimulat. Deşi panourile ultrasubţiri sunt mai puţin eficiente decât cele clasice, producătorii speră să poată compensa şi chiar depăşi acest neajuns prin suprafaţa mult mai mare pe care o vor ocupa noile panouri.