» Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat ca a deschis 90 de dosare care vor ajunge in instanta peste doua luni. Printre cercetati se afla 17 parlamentari si 14 primari.
» Peste 200.000 de functionari publici trebuiau amendati pentru ca nu si-au depus declaratiile de avere. ANI nu a reusit de trei saptamani sa faca asta, pentru ca nu a avut formulare de amenda.
Agentia Nationala de Integritate cerceteaza aproximativ o suta de persoane publice pentru modul cum si-au dobandit averile in timpul mandatelor si pentru diverse conflicte de interese in care sunt implicate. Printre acestea se numara presedinta Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, remunerata de stat cu 17.000 de euro pe luna, presedinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, fostul secretar general al Ministerului Justitiei pe vremea lui Tudor Chiuariu, Iulia Scantei, dar si politistii retinuti in scandalul permiselor auto obtinute ilegal la Pitesti. Acestea sunt cazurile in care ANI s-a autosesizat, in urma articolelor din presa. Alaturi de ei mai sunt cercetati 17 parlamentari, 14 primari si viceprimari, 11 consilieri, opt directori, sase rectori universitari, cate trei magistrati, medici si inspectori scolari, precum si un prefect si un presedinte de consiliu judetean. Numele lor nu au fost facute publice inainte de finalizarea anchetelor, pentru a nu le prejudicia imaginea. Presedintele ANI, Alexandru Macovei, a estimat ca aceste dosare vor ajunge in instanta in aproximativ doua luni.
Activitatea ANI, monitorizata si de Comisia Europeana, lasa totusi de dorit. ANI urmeaza sa amendeze in jur de 200.000 de functionari publici si demnitari (dintr-un total de aproape 300.000) care nu si-au respectat obligatia de a-si reinnoi declaratiile de avere. Amenzile ar fi trebuit sa inceapa sa curga cu trei saptamani in urma, dar o problema tipic roma