Locuitorii Germaniei consumă de cinci ori mai multe produse alimentare organice decât noi Nici 1 la sută din alimentele pe care le mănâncă românii nu sunt ecologice. Piaţa românească
Locuitorii Germaniei consumă de cinci ori mai multe produse alimentare organice decât noi
Nici 1 la sută din alimentele pe care le mănâncă românii nu sunt ecologice. Piaţa românească a acestor produse organice este sub media europeană.
Această situaţie este generată de lipsa procesatorilor autohtoni. Materia primă românească este exportată, produsele sunt fabricate în străinătate şi se întorc în ţară de patru ori mai scumpe.
Locul 16 la suprafaţa cultivată eco
"În România, consumul de produse ecologice este sub 1 la sută din totalul alimentelor. În Germania, consumul este de 5 la sută, în Anglia şi Austria, de 3 la sută, iar în Ungaria a ajuns la 2 la sută", a declarat pentru NewsIn, directorul general al companiei distribuitoare de produse ecologice şi naturale "Natura Land", Radu Panait.
În ce priveşte suprafaţa cultivată ecologic la nivel mondial, potrivit aceleiaşi surse, România ocupă locul 16 în funcţie de suprafaţa cultivată. Din datele companiei "Natura Land", un studiu efectuat în 2005 arată că vârsta celor mai mulţi consumatori de produse ecologice este cuprinsă între 26 şi 39 de ani. Din punctul de vedere al nivelului de educaţie, alimentele ecologice sunt consumate de românii cu studii superioare.
Reguli pentru un produs organic
Pentru ca un produs alimentar să fie ecologic, acesta trebuie obţinut din materii prime provenite din agricultura eco. Asta înseamnă că tehnologiile folosite nu trebuie să fie poluante. Utilizarea îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor este interzisă, fiindcă doar aşa poate fi apărat ecosistemul agricol.
Menţinerea fertilităţii naturale a solului este o altă regulă de bază a agriculturii