Numărul tranzacţiilor cu apartamente noi a scăzut în unele oraşe de provincie cu până la 70%. Cumpărătorii aşteaptă scăderea preţurilor. Acestea rămân însă în cea mai mare parte la
Numărul tranzacţiilor cu apartamente noi a scăzut în unele oraşe de provincie cu până la 70%. Cumpărătorii aşteaptă scăderea preţurilor. Acestea rămân însă în cea mai mare parte la nivelul lunii martie.
Luna trecută, agenţii imobiliari din Baia Mare indicau scăderi ale preţurilor cerute de dezvoltatori pentru apartamentele noi. Tendinţa afectează şi alte oraşe, din punctul de vedere al costurilor, dar mai ales al numărului de unităţi locative vândute.
"Volumul tranzacţiilor a scăzut mult faţă de anul trecut. Putem vorbi despre un procent de scădere de 70%. Este o perioadă destul de dificilă pentru sectorul imobiliar ieşean. S-a ajuns la o limită superioară pe care o pot suporta cumpărătorii, în privinţa preţurilor.
În plus, mai este şi scepticismul clienţilor, cauzat de situaţia internaţională dificilă", spune Lucian Nedea, director al agenţiei ieşene Casa Ta Imobiliare. Conform datelor furnizate de agenţia imobiliară Activ Casa, preţurile la locuinţele noi din Iaşi au scăzut semnificativ, cu sume cuprinse între 13.000 şi 20.000 de euro.
Cea mai drastică scădere s-a înregistrat la apartamentele noi de patru camere, care au ajuns să coste, în medie 90.000 de euro, faţă de 110.000 în mai. Înăsprirea continuă a normelor de acordare a creditelor afectează nu numai cumpărătorii de imobile noi, ci şi dezvoltatorii.
Lipsa finanţării scade preţurile în Cluj
Există cazuri, deocamdată foarte rare, în care firmele de dezvoltare imobiliară şi construcţii nu mai pot face faţă ritmului economic al lucrărilor. În lipsa banilor împrumutaţi de la bancă, companiile care nu au alte surse de finanţare se văd nevoite să micşoreze preţurile, pentru a nu într