Zeci de bărbaţi din Oltenia şi din Maramureş vin la Petroşani în fiecare vară pentru a-şi căuta un loc de muncă pe moşiile localnicilor Deşi Valea Jiului este o zonă săracă, un
Zeci de bărbaţi din Oltenia şi din Maramureş vin la Petroşani în fiecare vară pentru a-şi căuta un loc de muncă pe moşiile localnicilor
Deşi Valea Jiului este o zonă săracă, un zilier poate câştiga într-o lună şi 2.000 de lei. Momârlanii tocmesc oameni la coasă cu 100 de lei pe zi, trei mese şi o tărie.
În fiecare dimineaţă, zeci de oameni "se vând" în plin centrul Petroşaniului, cartierul general al zilierilor, fiind tocmiţi de cei care au pământuri sau de ciobani, care-i angajează cu ziua.
Cei mai zdraveni sunt primii luaţi la muncă, iar corpolenţa, vigoarea şi truda unei zile de coasă sunt plătite cu sume până în 100 de lei, la care se mai adaugă trei mese şi un pahar de tărie.
Maramureşenii, preferaţi de momârlani
Până de curând, muncitorii din zona Maramureşului erau cei mai preţuiţi dintre zilieri. Cum cei mai mulţi au ales să plece în Spania, locul lor a fost luat de gorjeni, care nu sunt la fel de harnici.
"Cer mult pentru ziua de coasă şi nu fac treabă. Trebuie să-i alegi cu grijă, că altfel ieşi în pagubă. Dacă îţi vine o zi şi nu munceşte, nu poţi să nu-i dai banii. Degeaba nu-l mai iei, că ai pierdut un milion. Anul trecut era 70 de lei ziua", spune Vasile Strâmb, un momârlan din Petroşani.
Disponibilizaţii fug de coasă
Momârlanii ar prefera să angajeze localnici, disponibilizaţi din minerit, pentru că sunt destui care nu au din ce să-şi câştige o pâine. Totuşi, chiar şi pentru un milion de lei vechi pe zi, mulţi strâmbă din nas şi preferă să stea la mila statului decât să muncească.
"Sunt mii de oameni fără serviciu şi unde mai pui că nu au bani nici de-o pâine. Eu am vrut să iau vreo doi la coasă, la mine, dar n