Noul contract de muncă pe ramură priveşte mii de români care lucrează pe şantiere Fabrizio Franceschilli, secretarul centralei sindicale FENEAL-UIL, filiala Roma, a detaliat pentru
Noul contract de muncă pe ramură priveşte mii de români care lucrează pe şantiere
Fabrizio Franceschilli, secretarul centralei sindicale FENEAL-UIL, filiala Roma, a detaliat pentru "Adevărul" termenii noului contract.
Intrat în vigoare în data de 18 iunie 2008, noul contract naţional în domeniul construcţiilor aduce câteva schimbări importante în favoarea angajaţilor: creştere salarială, mai multă siguranţă la locul de muncă, dar şi obligativitatea formării profesionale a muncitorilor.
În paralel, prin noua lege a siguranţei în şantiere, s-au înăsprit amenzile aplicate patronilor care au angajaţi la negru. Aceştia pot plăti o amendă de până la 20.000 de euro, iar în cazul în care mai mult de 20% din angajaţi nu sunt în regulă, şantierul poate fi închis.
Ţin pasul cu inflaţia
Una dintre măsurile cele mai aşteptate de muncitori este cea a măririi salariului. Franceschilli a precizat: "Am solicitat o mărire de salariu care să compenseze inflaţia actuală. Cea mai mare creştere salarială o vor avea muncitorii specializaţi (n.r. - nivelul 3), este vorba despre aproximativ 104 euro".
La o medie 160 de ore muncite pe săptămână, aceştia pot ajunge la 1.300 euro net. "O altă problemă era cea a contractelor part-time, preferate de toţi angajatorii. Din acest moment, aceştia nu vor mai avea voie să angajeze mai mult de trei muncitori în regim part-time."
Secretarul FENEAL-UIL a precizat că orice nou angajat în construcţii va face mai întâi un curs intensiv de 16 ore, după care va începe munca efectiv.
Referitor la accidentele mortale din şantiere, Franceschilli a confirmat locul fruntaş ocupat de români şi a subliniat faptul că noul contrac