În dosarul trimis Tribunalului Bucureşti, Colegiul susţine că episcopul Dunării de Jos avea trei nume conspirative sub care a fost “util” Securităţii timp de zece ani şi că, în schimbul informaţiilor culese, ar fi primit bani.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii susţine că episcopul Dunării de Jos, Casian, a fost "util" Securităţii timp de 10 ani şi cere Tribunalului Bucureşti să constate existenţa calităţii de colaborator a lui Casian Crăciun, instanţa fixând pe 22 septembrie primul termen de judecată, informează NewsIn.
Casian Crăciun "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta să fie trimis la studii în străinătate, fiind folosit pentru încadrarea informativă a diverselor medii din cadrul emigraţiei româneşti", se arată în nota de constatare emisă de Direcţia Investigaţii a CNSAS.
De asemenea, CNSAS arată, în acţiunea depusă la Tribunalul Bucureşti, citând din dosare ale Serviciului de Informaţii Externe (SIE), că episcopul a preluat următoarele nume conspirative de colaborare: "Crin" (1981-1985), "Casius" (1985-1991), "Casio" (1988), cu precizarea că "domnul Crăciun a dorit păstrarea conspirativităţii asupra legăturii sale cu organele noastre (n.r.- organele SIE)".
Colegiul precizează că episcopul a fost "util" Securităţii timp de zece ani, în perioada 1981-1991. Rezultatele colaborării lui Casian Crăciun cu Securitatea au fost apreciate, mai susţin reprezentanţii CNSAS, precizând că episcopul a fost recompensat cu diferite sume de bani. "Sursa a manifestat interes în realizarea sarcinilor încredinţate, creându-şi importante relaţii în mediul autohton şi al emigraţiei române din Franţa şi R.F. Germania".
Deşi nu s-au identificat documente care să arate faptul că episcopul a transmis informaţii către securitate, din conţinutul rapoartelor înto