În anul scurs de la închiderea uzinei au avut loc două explozii soldate cu victime, cauzate de oameni care au încercat să fure fier vechi. Sursa: Ovidiu Eftimie
În anii ’90 şi după aceea, uzinele de pe vremea lui Ceauşescu (şi cele chiar mai bătrâne decât atât) au fost surse nesecate de fier vechi. Iar după închiderea lor şi rărirea pazei, numai cine n-a vrut n-a furat fier vechi din vechile uzine. Pe platforma industrială Nitramonia din Făgăraş, fenomenul are un caracter aparte. Aici, la poarta fabricii, un kilogram de plumb se vinde cu 10 lei. Tentaţie prea mare. Iar pentru cei nepricepuţi, risc mortal.
Aceasta a fost, de altfel, povestea celor trei muncitori care au vrut să dea lovitura săptămâna trecută. Au venit la fabrică dotaţi cu utilajele necesare: un fel de drujbă pentru tăiat fier şi un generator pe benzină. Destinaţia: Secţia V, dezafectată de aproape 40 de ani. „Fabrica este de prin 1930, iar în acea secţie s-a produs nitroglicerină, pe metodele vechi, până în 1969. Podeaua era acoperită cu plumb, ca să nu facă scânteie. Aia tăiau ei acolo“, spune liderul sindical de pe platforma Nitramonia, Lucian Cupu.
„Trebuie să fii nebun să încerci să furi“
Când secţia a fost dezafectată s-a făcut o spălare, e drept. „Dar nicio spălare nu e sigură 100%. I-am zis asta şi doamnei prefect. În plus, nu am putut să dărâmăm de tot secţia pentru că face parte din planul de apărare naţional. Asta se închide doar cu o decizie CSAT“, continuă Cupu.
Sindicalistul este convins că vina pentru explozie le aparţine exclusiv celor trei muncitori care au intrat pe furiş în secţie. Chiar dacă ştiau zona, nu erau prea pricepuţi. „Nu aveau ce căuta acolo şi erau şi ignoranţi, oameni tineri care n-au făcut nici măcar armata. De ce credeţi că a rămas plumbul acolo 40 de ani şi nu a încercat nimeni să-l fure? Oamenii de aici